U bent hier: Home » Mogelijke oorzaken

Wat zijn mogelijke oorzaken?

3. Restless Legs Syndroom(RLS)

Voornamelijk ´s nachts kunnen plotselinge beenbewegingen optreden, die de slaap ernstig kunnen
verstoren. Indien deze bewegingen optreden tijdens apneus worden ze als schrik reactie bestempeld
en worden periodieke beenbewegingen tijdens de slaap (PLM´s) genoemd. Rusteloze benen komen
ook voor zonder ademhalingsstoornissen.

Internationale definitie van RLS:

  • Kriebels in de benen met onweerstaanbare bewegingsdrang
  • Klachten voornamelijk in rust
  • Verschijnselen nemen vrijwel direct af bij bewegen
  • De verschijnselen zijn 's avonds en 's nachts erger dan overdag

Kriebel in de benen

De patiënt heeft een vervelende kriebelende sensatie in de benen, welke alleen weggaat door de benen even te bewegen. Deze onbedwingbare drang tot bewegen kan ´s avonds en tijdens de slaap optreden, vaak meermalen per minuut. Dit hindert de normale slaap sterk, waardoor men de volgende dag niet is uitgerust en klaagt over vermoeidheid.

Wanneer bij iemand meer dan 5 maal per uur de slaap nadelig wordt beïnvloed door deze bewegingen, dan is er sprake van het syndroom van de rusteloze benen ofwel Restless Legs Syndroom (RLS). Meestal betreft het een erfelijke aandoening. Ook kan deze aandoening het gevolg zijn van andere ziektes zoals: reumatoïde artritis, suikerziekte, vertraagde schildklier werking, nierziektes en ijzer tekort. Een eenvoudig bloed onderzoek kan dat aantonen.

Schokjes die onder normale omstandigheden kunnen optreden bij het inslapen worden niet door RLS veroorzaakt. Meestal betreft het onschuldige inslaap myocliniën.

PLMD

Periodic limb movement disorder is een aandoening waarbij nachtelijke beenbewegingen ontstaan waarvan men zich vaak niet bewust is. Meestal wordt het opgemerkt door bed partner. Het kan voorkomen met of zonder slaaperigheid overdag. De diagnose kan alleen worden gesteld door nachtlijk slaaponderzoek en niet zoals bij RLS op basis van het verhaal.

PLMS

Periodic limb movements in sleep zijn nachtelijke beenbewegingen welke het gevolg zijn van ontwaakmomenten veroorzaakt door ademhalingstoornissen tijden de slaap zoals apneu's.

Behandeling

De behandeling van RLS is eenvoudig. Eerst zal de diagnose door middel van een nachtelijk slaaponderzoek worden vastgesteld. Daarna start de behandeling met medicijnen. Bij ijzer tekort zal dit eerst worden gesuppleerd. De meeste mensen hebben baat bij gebruik van DOPAMINE AGONISTEN. Dit zijn medicijnen die de prikkeloverdracht tussen hersencellen beïnvloedt. Deze geneesmiddelen worden voor het slapen ingenomen. Indien deze middelen niet voldoende werken kan men clonazepam of een Gaba-agonist gebruiken.

 

Mogelijke oorzaken

Overzicht Centra