U bent hier: Home » Slaapstoornissen

Wat zijn slaapstoornissen?

5. Gestoorde slaap

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Onze slaap is gestoord als je er niet van uitrust. Daarbij gaat het er niet om hoeveel uur iemand slaapt, maar om de kwaliteit van de slaap. Waar het om draait is dat het nodig is dat iemand voldoende diep en voldoende afwisselend slaapt.

Medicijnen en hulpmiddeltjes bij slaap

Al sinds mensenheugenis bestaan er middeltjes om te kunnen slapen om zodoende beter uitgerust te zijn. Wie kent niet het slaapmutsje, de borrel voor het slapengaan? Er zijn ook medicijnen zoals kalmerende middelen en slaaptabletten die in ons land worden voorgeschreven om mensen maar in slaap te laten komen. Aan de andere kant zoeken sommigen ook naar stimulerende middelen met als doel om zolang mogelijk de slaperigheid uit te stellen. De overeenkomst tussen al deze middelen is dat ze een zeer ongunstige uitwerking hebben op de kwaliteit van de slaap.

Stress

Iedereen heeft wel eens een slechte nacht, dat is vervelend, maar niet hinderlijk. Het wordt pas een probleem wanneer iemand dagelijks niet meer uitgerust wakker wordt. Dit leidt dan vaak tot slaperigheid overdag met de mogelijke gevolgen dat er ernstige problemen kunnen onstaan tijdens het werk en in het verkeer. Er bestaat een duidelijke relatie tussen het hebben van een slaapstoornis en stress. Langdurige slaapstoornis kan chronische stress tot gevolg hebben, terwijl chronische stress weer slaapstoornissen kan veroorzaken of verergeren. Ook bestaat er een relatie tussen gestoorde slaap, geheugenstoornissen en concentratieproblemen. Met andere woorden: slecht slapen is uitermate ongezond.

Slaapstoornissen met als gevolg slaperigheid overdag komen veel voor. Één op de vijf volwassenen klaagt over een slechte kwaliteit van de slaap. Boven de 70 jaar betreft het zelfs 1 op de 2-3 mensen. Niet meer dan 5% van de bevolking zoekt echter medische hulp. Dat is jammer want in driekwart van de gevallen is er een oorzaak aan te wijzen voor de slechte slaap en is veelal behandeling mogelijk.

Slaapstoornissen

Overzicht Centra